Η Αγία Κόρη (19ος αιώνας)

21 Ιουνίου 2012

Η αγία Κόρη σύμφωνα με την παράδοση των κατοίκων της περιοχής Βροντού Πιερίας καταγόταν από ενα χωριό των Ιωαννίνων. Δεν γνωρίζουμε όμως το όνομά της. Γι’ αυτό οι κάτοικοι της περιοχής την ονόμασαν αγία Κόρη (άγιο κορίτσι).

Οι διάφορες παραδόσεις αλληλοσυγκρούονται στις λεπτομέρειες τους και είναι δύσκολο να παραδεχθούμε τη μια γνώμη σε βάρος της άλλης. Ο πυρήνας όμως των παραδόσεων είναι ο ίδιος. Γεγονός είναι ότι η αγία Κόρη έζησε στις αρχές του 19ου αιώνος και ήταν πάρα πολύ ωραία.

Ένας άνθρωπος του Αλή πασά, που την είδε, έμεινε κατάπληκτος άπ’ την ομορφιά της και την πρόδωσε στον Αλή. Εκείνος αμέσως διέταξε ενα απόσπασμα με μεγάλη μυστικότητα να κυκλώσει το σπίτι της και να την πάνε στο χαρέμι του. Ο Κύριος όμως δεν άφησε το πλάσμα του αβοήθητο.

Η τοπική παράδοση λέγει ότι στο απόσπασμα ήταν κάποιος Έλληνας και μπροστά στην άτιμη αυτή πράξη επαναστάτησε η συνείδηση του. Έφυγε κρυφά τη νύχτα και τα ξημερώματα έφτασε στο χωριό και της είπε: «εάν θέλεις να σωθείς άπ’ τους Τούρκους, που έρχονται για να σε πιάσουν, πρέπει να φύγεις». Αμέσως η Αγία πήρε μια εικόνα της Παναγίας και του Κυρίου και έφυγε. Το βράδυ περπατούσε μέσα στ’ άγρια βουνά και την ημέρα κρυβόταν. Μετά από πολλές ταλαιπωρίες έφτασε στον Όλυμπο και εκεί βρήκε καταφύγιο στην παλαιά Βρόντου, κοντά στο εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδος. Μεταξύ Βροντούς και μερικών χωριών της Ηπείρου υπήρχε επικοινωνία, γιατί πηγαινοέρχονταν και δούλευαν σαν ξυλοκόποι. Υπάρχει πιθανότητα πώς έφτασε εκεί με τη βοήθεια και συνοδεία ξυλοκόπων.

Είναι άγνωστο πόσον καιρό κάθησε. Οι άνθρωποι του Αλή κατασκόπευαν τα πάντα. Ο Αλή πάσας πληροφορήθηκε ότι η Αγία βρισκόταν κρυμμένη στη Βροντού˙ γι’ αυτό έστειλε ανθρώπους του για να την πιάσουν. Κυνηγημένη άπ’ τους Τούρκους η αγία Κόρη έφυγε στο τελευταίο της καταφύγιο, στη βαθιά χαράδρα όπου και πέθανε άπ’ τις κακουχίες και τις στερήσεις.

Μετά από καιρό οι κάτοικοι τη βρήκαν νεκρή μέσα στη ρεματιά, στον τόπο όπου σήμερα είναι το εκκλησάκι και το άγιασμά της, και την έθαψαν στον ίδιο τόπο με ευλάβεια και σεβασμό. Από τότε άρχισαν να επισκέπτονται το προσκυνητάρι της. Με τον καιρό η αγία Κόρη αναγνωρίστηκε ως Αγία στη συνείδηση όλων των κατοίκων. Ο τόπος ευωδίαζε. Το νερό που ανέβλυζε κάτω άπ’ το προσκυνητάρι της έγινε αγίασμα. Έγιναν αμέτρητα θαύματα. Πολλοί άνθρωποι θεραπεύθηκαν από ψυχικές και σωματικές αρρώστιες.

Παραστατική απεικόνιση της αγίας Κόρης βρίσκεται στο δεξιό κλίτος του βυζαντινού Ναού «Παναγούδα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η επιγραφή του αγιογράφου λέγει: «Η Αγία Κόρη Φούρκας».

Η Αγία Κόρη είναι αναμφισβήτητα Ηπειρώτισσα, με βεβαιότητα καταγωγής κάποιο χωριό του Νομού Ιωαννίνων. Οι έρευνες των Δυτικομακεδόνων ιστοριοδιφών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι γεννήθηκε στο χωριό Φούρκα της Πίνδου, όπου βρίσκεται η περιώνυμη Μονή «Παναγία η Κλαδόρμη» με μεγάλη εθνική και θρησκευτική προσφορά στην Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία. Πιθανολογείται ότι ανήκει στην ξεριζωμένη οικογένεια Πάτσιου.

Η οικογένεια κυνηγημένη από τον Αλή πασά έφυγε. Όσοι σώθηκαν εγκαταστάθηκαν στη Σερβία. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Πάτσιτς, φίλος του Ελευθερίου Βενιζέλου και στήριγμά του στους Βαλκανικούς πολέμους, καταγόταν από την οικογένεια της Αγίας.

Πηγή: Κωνσταντίνος Ηρ. Δεσπότης, Άγιοι της Ηπείρου, Β΄ έκδοση βελτιωμένη και συμπληρωμένη, Εκδόσεις «Παρακαταθήκη», Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2009.

Σχετικά άρθρα Αγιολογία
Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης: Ο ηρωικός επίσκοπος και μάρτυρας 23 Φεβρουαρίου 2025 Στις 23 Φεβρουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου Πολυκάρπου επισκόπου Σμύρνης. Πρόκειται για σπουδαία προσωπικότητα της αρχαίας Εκκλησίας, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των Αποστολικών Πατέρων, δηλαδή των διαδόχων επισκόπων των αγίων Αποστόλων. Γεννήθηκε το 80 μ. Χ. στη Μ. Ασία από τους ευσεβείς γονείς του Παγκράτιο και Θεοδώρα, οι ...
Ο Άγιος Λέων Επίσκοπος Κατάνης, ο διαλύων πάσαν δαιμονικήν επήρειαν και μαγείαν 20 Φεβρουαρίου 2025 Ο Άγιος Λέων, επίσκοπος Κατάνης ο θαυματουργός, γεννήθηκε στα χρόνια του πρώτου διωγμού των ιερών εικόνων και οπωσδήποτε προ της συγκλήσεως της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου του 787. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια της Ραβέννας. Ο πλούτος, η μόρφωση και η ευγενική του καταγωγή τον κατέστησαν περιζήτητο. Η πίστη του στο Θεό και ο συνετός του χαρακτήρας...
Άγιος Λέων επίσκοπος Κατάνης ο Θαυματουργός 20 Φεβρουαρίου 2025 Μια πλειάδα αγίων της αρχαίας Εκκλησίας προέρχεται από τη Δύση, η οποία την πρώτη μ. Χ. χιλιετία ήταν ορθόδοξη. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς ανήκουν στους μεγάλους Πατέρες και διδασκάλους της Εκκλησίας. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Λέων επίσκοπος Κατάνης, ο θαυματουργός. Γεννήθηκε στην Ραβέννα της Ιταλίας περί το 700, από ευγενείς και ευσεβείς ...
«Χαίροις των Αθηνών η λαμπάς» 19 Φεβρουαρίου 2025 «Χαίροις των Αθηνών η λαμπάς, η εν τω βίω καιομένη και φαίνουσα», ανευφημεί ο υμνογράφος σ’ ένα από τα τροπάρια της εορτής της Αγίας Φιλοθέης που τιμάει η Εκκλησία μας, και μάλιστα η περιώνυμος πόλη των Αθηνών, στις 19 Φεβρουαρίου. Πράγματι, η Αγία σε όλη της την επίγεια ζωή έλαμψε διά των αρετών του βίου της και φώτισε το σκότος της σκλαβιάς και τ...
ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ (1522-1589). Η εν Αθήναις φαεινώς διαλάμψασα ένδοξος οσιομάρτυς του Χριστού 19 Φεβρουαρίου 2025 Κατά τη μακρόχρονη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της ζοφερής περιόδου της Τουρκοκρατίας έλαμψε ως φαεινός αστήρ της χριστιανικής πίστεως και ως μυρίπνοο άνθος του ελληνορθοδόξου Γένους μας η εν Αθήναις μαρτυρικώς αθλήσασα και οσιακώς τελειωθείσα στις 19 Φεβρουαρίου 1589 ένδοξος οσιομάρτυς του Χριστού, αγία Φιλοθέη η Αθηναία, η οποία υπέμεινε τόσα πο...