Προσβάσιμη σελίδα

«Άξιον εστίν» Δημητρίου Μούρ σε ήχο α΄ (βατοπαιδινός χορός)

Κατά το μήνα Αυγούστου η Εκκλησία τιμά ιδιαιτέρως την Θεοτόκο με ιερές Παρακλήσεις και Θεομητορικές Εορτές  με αποκορύφωμα την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η δογματική πίστη της Εκκλησίας στο πρόσωπο της Θεοτόκου, εκφράζεται υμνογραφικά  με τα λεγόμενα Θεοτοκία. Πρόκειται για τροπάρια με τα οποία καταλήγουν όλες οι ωδές των κανόνων και τα λειτουργικά ψαλτικά μέρη των ακολουθιών. Σε αυτά περικλείονται δογματικά θέματα όπως η ενανθρώπηση του Χριστού οι δύο φύσεις Του. Τα θεοτοκία της Παρασκευής λέγονται Σταυροθεοτοκία, διότι αναφέρονται εκτός από τη Θεοτόκο και στο Σταυρό του Κυρίου

Όπως τα παιδιά απευθύνονται στη μητέρα του έτσι και οι χριστιανοί προστρέχουν στη μητέρα τους τη Κυρία Θεοτόκο με ύμνους και ωδές και εναποθέτουν τα αιτήματα των καρδιών τους.

batopedinon

Εξαιρέτως στη Θ. Λειτουργία μνημονεύεται το όνομα της Παναγίας,  στο τέλος της αγίας αναφοράς με το μεγαλυνάριο «Άξιον εστίν ως αληθώς».

Στις Μονές του Αγίου Όρους οι χοροί των ψαλτών εν μια φωνή ψάλουν τον ύμνο ενώπιον της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Θεοτόκου στο μέσω του ναού.

«Άξιον εστίν ως αληθώς», Δημητρίου Μούρ σε ήχο α’ , βατοπαιδινός χορός.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Κυριακή των Αγίων Πάντων
Πασαπνοάρια ήχ. α΄, Ιακώβου Πρωτοψάλτου-Χορός Καρακαλλινών πατέρων
«Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί», ήχ. πλ. δ΄ (Χορός Σιμωνοπετριτών)
Ελληνικές Μουσικές Διαδρομές. Καλεσμένος ο Μουσικοδιδάσκαλος Χαράλαμπος Τζινευράκης
Μουσικές Φυλλάδες Μνήμης Πρωτοκορυφαίων Πέτρου και Παύλου (29/06/2024)