Παρουσίαση του τόμου «Δύο Πρωτοψάλτες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Παναγιώτης Χαλάτζογλου (α΄ ήμισυ ΙΗ΄ αι.). Ιωάννης (†1770)»

4 Οκτωβρίου 2021

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Ελληνικής Δημοτικής και Βυζαντινής μουσικής) διοργανώνει Μουσικολογική Σπουδή με τίτλο «Δύο Πρωτοψάλτες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Παναγιώτης Χαλάτζογλου (α΄ ήμισυ ΙΗ΄ αι.). Ιωάννης (†1770)». Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και ο ομώνυμος νεοεκδοθείς τόμος του Εμμ. Γιαννοπούλου («Η Ψαλτική Τέχνη στον Πόντο, Η ζωή και το ψαλτικό έργο του Παναγιώτη Χαλάτζογλου, Η ζωή και το ψαλτικό έργο του Ιωάννη. Κριτική έκδοση εκδεδομένων και ανέκδοτων μελοποιήσεων των δύο Πρωτοψαλτών»).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, ώρα 19:15 στον Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

Την μουσική δράση των Αρχόντων Πρωτοψαλτών και τον τόμο των 392 σελίδων θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Εμμανουήλ Γιαννόπουλος, ενώ μελοποιήσεις τους θα ψάλλουν ο διακεκριμένος Άρχων Πρωτοψάλτης και ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης κ. Φώτιος Κετσετζής και ο Χορός Ψαλτών Ηδύμελον υπό την διεύθυνση του μουσικωτάτου κ. Ιωάννου Τσάμη.