Άγιος Γρηγόριος ο Διδάσκαλος ο Βατοπαιδινός, «Ησύχασε, πάτερ· τα γουρούνια της αγιωσύνης σου ήταν πολύ καθώς πρέπει»!

22 Ιουνίου 2024

Άγιος Γρηγόριος ο Διδάσκαλος ο Βατοπαιδινός εκ Ρουμανίας.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

[…] Αν και τότε ήταν μόνο ιεροδιάκονος, το 1823 ο ηγεμόνας της Ρουμανικής Χώρας, Γρηγόριος Δημήτριος Γκίκας, μαθαίνοντας την ταπείνωση και τη σοφία του, τον κάλεσε στο Βουκουρέστι για να τον εγκαταστήσει στον θρόνο της μητροπόλεως Ουγγροβλαχίας.

Ο άγιος με δυσκολία δέχτηκε να υπακούσει, όμως αρνήθηκε να πάει με την άμαξα που του έστειλε ο βοεβόδας και ανεχώρησε για το Βουκουρέστι με τα πόδια.

Λέγεται ότι πιάνοντάς τον η νύκτα στο δρόμο ζήτησε φιλοξενία στον ιερέα ενός χωριού κοντά στο Βουκουρέστι, όμως αυτός βλέποντάς τον ένα απλό μοναχό και σκονισμένο από το δρόμο δεν τον δέχτηκε στο σπίτι αλλά τον έστειλε να κοιμηθεί στο σταύλο.

Όταν όμως αργότερα ήλθε να ασπαστεί το χέρι του νέου μητροπολίτη, όπως ήταν η συνήθεια, αναγνωρίζοντάς τον, ο ιερέας δεν μπορούσε να ελέγξει τον εαυτό του και έτρεμε από φόβο.

Ο άγιος Γρηγόριος όμως, αναγνωρίζοντάς τον και αυτός, του είπε με πραότητα:
«Ησύχασε, πάτερ· τα γουρούνια της αγιωσύνης σου ήταν πολύ καθώς πρέπει» και δεν του έκανε τίποτε.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Διδάσκαλος ο Βατοπαιδινός τιμάται στις 22 Ιουνίου.

 

Από την ιστοσελίδα Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου: https://www.vatopedi.gr/i-moni/thia-latria/vatopedini-agii-monachikos-vios-i-m-vatopediou/agios-grigorios-o-didaskalos-o-vatopedinos-22-iouniou/