Ο Χριστός προσεύχεται ως Μέγας αρχιερέας

16 Ιουνίου 2024

Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 η ευαγγελική περικοπή θα μας παρουσιάσει την αρχιερατική προσευχή του Χριστού προς τον ουράνιο Πατέρα Του (Ιωαν. ιζ’ στιχ. 1-13).

Ονομάζεται αρχιερατική αυτή η προσευχή επειδή εδώ ο Χριστός επικοινωνεί με τον Θεό Πατέρα μεσολαβώντας ανάμεσα στον Θεό και τους ανθρώπους, όπως κάνουν οι ιερείς και κατεξοχήν οι αρχιερείς. Ζητάει να μεριμνά ο Θεός για όλους όσοι θα Τον πιστεύουν, επειδή έχει τελειώσει η αποστολή Του και φεύγει πια από αυτόν τον κόσμο.

Οι δεκατρείς στίχοι αυτοί είναι η τελική ομιλία του Κυρίου στην οποία ξεχειλίζει η αγάπη και η φροντίδα Του για τους Μαθητές που είναι παρόντες, αλλά και για τους πιστούς όλων των αιώνων. Συγχρόνως μοιάζει να είναι η παράδοση και η ανακεφαλαίωση του έργου Του, για το οποίο αισθάνεται τώρα την ανάγκη να παρακαλέσει τον Θεό να μεριμνήσει έτσι ώστε να συνεχιστεί.

Εδώ παρατηρούμε ότι το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος αναθέτει την φροντίδα για τους πιστούς στο πρώτο, στον Πατέρα, ενώ μετά την Πεντηκοστή θα συνεχίσει το έργο αυτό το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο, που θα φωτίσει τους Αποστόλους και όλους τους πιστούς και έτσι θα ιδρύσει την Εκκλησία.

Ο Χριστός με αυτήν την αρχιερατική προσευχή Του μας κάνει όλους εμάς κοινωνούς και συνεχιστές του έργου της Εκκλησίας. Μας θέλει κοντά Του. Σ’ εμάς απομένει να είμαστε αποφασισμένοι να μένουμε πάντα σε κοινωνία μαζί Του.