Προσβάσιμη σελίδα

Ο Χρήστος Τσιαμούλης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον φοιτητές, καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και άνθρωποι της παραδοσιακής μουσικής, παρακολούθησαν την διάλεξη του γνωστού και καταξιωμένου μουσικού,  Χρήστου Τσιαµούλη με θέμα “Η Ελληνική παραδοσιακή & η λόγια Ανατολική µουσική” η οποία έλαβε χώρα στο Φουαγιέ του ως άνω Τμήματος τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024.  Η συγκεκριμένη διάλεξη ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ημέρες Ελληνικής Μουσικής Δηµιουργίας το οποίο έχει στο επίκεντρο της θεματικής του την ελληνική µμουσική δημιουργία, µέσα στο σταυροδρόµι εποχών και ειδών, από την αρχαιότητα έως τη σημερινή εποχή και από το δημοτικό τραγούδι έως την σύγχρονη έντεχνη μουσική. 

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και περιλαμβάνει συναυλίες, εργαστήρια και µία επιστηµονική ηµερίδα που συσχετίζονται µε διάφορες εποχές της ιστορίας της ελληνικής µουσικής και τα διάφορα στυλ αυτής. Μέσα από τις ποικίλες δράσεις του, το Φεστιβάλ ήδη έγινε ένας φάρος πολιτισµού, που φωτίζει παλαιές ξεχασµένες και καινούργιες, ακόµα άγνωστες πτυχές της µουσικής δηµιουργίας, ενώνοντας καλλιτέχνες και επιστήµονες από διάφορες χώρες, γενιές και προσανατολισµούς και προσφέροντας για το ειδικό και για το ευρύτερο φιλόµουσο κοινό την ξεχωριστή οµορφιά της ελληνικής µουσικής σε ένα διαχρονικό ορίζοντα.

Ο κ. Τσιαμούλης με την πολυετή εμπειρία του και τη θεωρητική του κατάρτιση ανέπτυξε σφαιρικά και εμπεριστατωμένα το θέμα του, τεκμηριώνοντας τη θεωρία στη πράξη και απαντώντας σε καίρια ερωτήματα φοιτητών που άδραξαν την ευκαιρία να μάθουν μέσα από το βάθος και το πλούτο των γνώσεων του καταξιωμένου δασκάλου. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα που ερμήνευσε το μουσικό σχήμα «Ψαλτήρας» υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Αλεξάνδρου, Προέδρου του Τμήματος με λόγια μέλη της ανατολικής μουσικής. Η εκδήλωση έκλεισε  με την επίδοση τιμητικής πλακέτας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ στον προσκεκλημένο μουσικό για την προσφορά του στην ελληνική παραδοσιακή μουσική από την Μαρία Αλεξάνδρου και τον Μανώλη Γιαννόπουλο, καθηγητές της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Μουσικής και υπεύθυνοι για την  πετυχημένη εκδήλωση. Παρευρέθηκαν στο σεμινάριο και στην εκδήλωση που ακολούθησε η Εριφύλλη Δαμιανού, Ειδική Επιστήμων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. , και μαέστρος της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας» του Α.Π.Θ., ο  Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτριος Παπαγεωργίου, Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και πολλοί φοιτητές.

Οι επισκέπτες της Πεμπτουσίας θα έχουν την ευκαιρία να δούνε τις επόμενες μέρες τμήμα της διάλεξης του κ. Τσιαμούλη στη Pemptousia TV.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Κυριακή των Αγίων Πάντων
Πασαπνοάρια ήχ. α΄, Ιακώβου Πρωτοψάλτου-Χορός Καρακαλλινών πατέρων
«Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί», ήχ. πλ. δ΄ (Χορός Σιμωνοπετριτών)
Ελληνικές Μουσικές Διαδρομές. Καλεσμένος ο Μουσικοδιδάσκαλος Χαράλαμπος Τζινευράκης
Μουσικές Φυλλάδες Μνήμης Πρωτοκορυφαίων Πέτρου και Παύλου (29/06/2024)