Παύλος: «Απόστολος των Εθνών»-Απόστολος της Ευρώπης

1 Ιουλίου 2024

Ο Απόστολος Παύλος χαρακτηρίστηκε ως «ο πρώτος μετά τον Ένα [Χριστό]» και «Απόστολος των Εθνών», εξαιτίας των τεσσάρων μεγάλων αποστολικών του περιοδειών καθ’ όλη την έκταση του τότε «γνωστού κόσμου», της «mare nostrum» της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το αποτύπωμά του στις πόλεις της Μεσογείου και της Ευρώπης παραμένει ισχυρό και σήμερα, όπως φαίνεται από μια σειρά αρχαίων, μεσαιωνικών και σύγχρονων μητροπολιτικών κέντρων, όπου τιμάται ως πολιούχος: Φίλιπποι, Ταρραγόνα, Ρώμη, Συρρακούσες, Μάλτα, Ντουμπρόβνικ, Λονδίνο κλπ.

Ὁ Ἄγιος Παῦλος, Αγία Θεοδώρα Άρτας (13ος αι.)

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, μαθητής και συνοδοιπόρος του Παύλου, καταγράφει στο βιβλίο του Πράξεις των Αποστόλων τη γεμάτη πόνο και θλίψη πορεία του διδασκάλου του. Ακολουθώντας αντίστροφη κατεύθυνση από το Μ. Αλέξανδρο, η πορεία του Παύλου από την Ανατολή προς τη Δύση άλλαξε θεμελιωδώς την παγκόσμια ιστορία. Το ευαγγελικό του κήρυγμα προκάλεσε τεράστιες κοινωνικές και πολιτισμικές ανακατατάξεις, θέτοντας τα θεμέλια ενός νέου κόσμου, μιας νέας πολιτικής θεολογίας. Λίγες μορφές επηρέασαν σε τόσο μεγάλο βαθμό την πνευματική εξέλιξη της ανθρωπότητας και αναμφισβήτητα ο Παύλος ήταν ένας εξ αυτών. Όντας ο ίδιος Ρωμαίος πολίτης και συνάμα ελληνικής παιδείας και εβραϊκής καταγωγής δικαιολογεί όσο λίγοι την ιδιότητα του «κοσμοπολίτη». Γίνεται όχημα για την έλευση ενός νέου κόσμου, όπου, με κέντρο το Χριστό, δεν χωρά πλέον καμία εθνική, κοινωνική, θρησκευτική και διαφυλική διάκριση.

 

[1] Η περίληψη μας εισάγει σε ομώνυμο αδημοσίευτο άρθρο της συγγραφέως. Χρησιμοποιήθηκε σε υποβολή πρότασης Erasmus+ , με μία ερμηνευτική προσέγγιση κατά τη οποία επιδιώκεται η δικτύωση Σχολείων και ευρύτερα πόλεων της Ευρώπης όπου ο απόστολος Παύλος αφήνει μέχρι σήμερα ισχυρό το αποτύπωμά του. Αν και σε μικρότερη κλίμακα, το ίδιο επαναλήφθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Singing and Making Melody in your heart», με σημείο αναφοράς την ίδια φράση αλλά και το πρόσωπο γενικότερα του αποστόλου Παύλου, που εμπνέει και το αλληλένδετο ομώνυμο Φεστιβάλ του Μουσικού Σχολείου Καβάλας. Εάν ΡΚαθολικοί ή Προτεστάντες, καλώς και στον όποιο βαθμό, τιμούν τον απόστολο, πόσω μάλλον το ίδιο όφειλε να ισχύει για τους Ορθοδόξους.