Γέροντας Σίμων Αρβανίτης – Μοναχός Ζωσιμάς, Για τα αποτελέσματα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο

31 Μαΐου 2024

Ο Μοναχός, π. Ζωσιμάς (1937-2010) και ο Γέροντας του Ιερομόναχος, π. Σίμων Αρβανίτης (1901-1988).

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Μαρτυρία Ευαγγελίας από την Κοζάνη

Το 2007 ήταν η χρονιά που ο γυιός μου ο Ιωάννης θα έδινε για δεύτερη φορά πανελλαδικές εξετάσεις, γιατί ήθελε να περάσει σε καλύτερη σχολή, όπως αρχιτεκτονική.

Κάποιο βράδυ την περίοδο των εξετάσεων τελείωνα το β’ τόμο* και διαβάζοντας την προτελευταία μαρτυρία της κυρίας Αλ. Χατζ.** από την Μελβούρνη Αυστραλίας, σταμάτησα, έκλεισα το βιβλίο και κοιμήθηκα.

* Μοναχού Ζωσιμά, «Ιερομόναχος Σίμων Αρβανίτης, (1901-1988), Μαρτυρίες για τη ζωή και το έργο του», τόμος β’.

 

Ακολουθεί η μαρτυρία της κυρίας Αλ. Χατζ. από την Μελβούρνη από το βιβλίο του Μοναχού Ζωσιμά, «Ιερομόναχος Σίμων Αρβανίτης, (1901-1988), Μαρτυρίες για τη ζωή και το έργο του», τόμος β’.

Εμένα με λένε Αλ., μένω στην Μελβούρνη, δεν ξέρω αν με θυμόσαστε που σας πήρα τηλέφωνο. Μου είπατε ότι είσαστε από την Θεσσαλία και χάρηκα, γιατί και εγώ γεννήθηκα στο Σαραντάπορο Ελασσώνας.

Σας είχα πει ότι ο Γέροντας Σίμων έκανε στον γιο μου το θαύμα του. Ο γιος μου έδωσε εξετάσεις για χημικός, έγραψε όσο μπορούσε καλύτερα.

Κατάλαβε όμως με το γράψιμό του ότι δεν είχε πάρει τους κατάλληλους βαθμούς για την θέση που ήθελε να μπει. Είχε 10 βαθμούς λιγότερους.

Στις 19 Ιανουαρίου θα βγαίνανε τα τελικά αποτελέσματα. Το παιδί μου είχε στενοχώρια, μου έλεγε: «μαμά, δεν θα περάσω». Εγώ του έλεγα: «μην στενοχωριέσαι».

Εκείνες τις μέρες μόλις είχα τελειώσει να διαβάζω το βιβλίο του Γέροντα. Είδα ότι έκανε πολλά θαύματα.

Λέω στο παιδί μου: «προσευχήσου στο Γέροντα Σίμωνα και εκείνος θα μεσιτεύσει στο Θεό και θα περάσεις».

Αφού νήστεψε λίγες μέρες, κοινώνησε. Ήτανε Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Είχε παρακαλέσει το Γέροντα να τον βοηθήσει.

Πριν πάρει τηλέφωνο, έκανε πρώτα το σταυρό του. Όταν πήρε τηλέφωνο, έμαθε ότι είχε περάσει. Την άλλη μέρα, Δευτέρα, το γράψαμε και στην εφημερίδα. Η χαρά του και η δικιά μας χαρά ήτανε απερίγραπτη.

Εδόξασα τον Θεό, που με τις πρεσβείες του Γέροντα Σίμωνα βοηθήθηκε το παιδί μου να περάσει σε αυτή την θέση που ήτανε δύσκολα να μπει, αφού ήθελε άλλους δέκα βαθμούς.

Και εκτός αυτού μπήκε στο καλύτερο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό ήτανε θαύμα του Γέροντα Σίμωνα. Και ο γιος μου πιστεύει και τώρα έρχεται τακτικά στην εκκλησία.

Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού εις τον αιώνα και εις τους αιώνες των αιώνων.

 

Συνέχεια της μαρτυρίας της κυρίας Ευαγγελίας από την Κοζάνη

Την άλλη μέρα το πρωί ο γυιός μου πήγε να δώσει εξετάσεις στα μαθηματικά και ήταν πολύ σίγουρος ότι θα γράψει καλά.

Όταν γύρισε από τις εξετάσεις, γύρισε λυπημένος και πολύ οργισμένος και θυμωμένος. Ανησύχησα, ταράχτηκα, τάχασα.

Τον ρώτησα, γιατί παιδί μου αισθάνεσαι έτσι και μου απάντησε ότι έγραψε όλα τα θέματα και δώδεκα πάρα είκοσι ήταν έτοιμος να παραδώσει το γραπτό του, όμως το ξανακοίταξε και του φάνηκε ότι στο δεύτερο πρόβλημα έπρεπε να αλλάξει για καλύτερα τον τύπο.

Αυτή η αλλαγή, που έκανε, του στέρησε βαθμούς, όπως και επιβεβαιώθηκε αργότερα.

Τρομαγμένη πήρα κρυφά τηλέφωνο τον π. Ζωσιμά και του τα είπα.

Ο π. Ζωσιμάς μου λέει: «Άκου, δω Ευαγγελία, με σένα και τον Γιάννη θα γίνει ότι έγινε με την μητέρα και τον γυιό στην Μελβούρνη της Αυστραλίας».

Εγώ τα έχασα και ανατρίχιασα σκέφτηκα που ξέρει ο παππούλης τι διάβασα χθες το βράδυ.

Τελείωσαν οι εξετάσεις και οι βαθμοί του δεν ήταν αυτοί που περίμενε. Όταν βγήκαν οι βαθμοί στα ειδικά μαθήματα κάτι είχε γίνει και η τότε υπουργός παιδείας έδωσε εντολή να ξαναδιορθωθούν τα γραπτά σε όλα τα ειδικά μαθήματα.

Με την βαθμολογία που είχε συγκεντρώσει την πρώτη φορά ο Γιάννης δεν περνούσε, με την ξαναβαθμολόγηση ο Γιάννης πέρασε αμέσως στην πολύ καλή σχολή Γραφιστικής στο Αιγάλεω στην Αθήνα όπου και φοιτά.

Ο π. Σίμωνας μεσολάβησε, επενέβη και όλα πήγαν καλά με τον γυιό μου, όπως είχε προβλέψει και ο π. Ζωσιμάς που μου είχε πει ότι τα πράγματα θα γίνουν, όπως με την μητέρα και τον γυιό της στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.

* Ολόκληρο το ονοματεπώνυμο είναι αναγραμμένο στο πιο κάτω βιβλίο.

 

Από το βιβλίο «Ζωσιμάς Μοναχός, (1937-2010), Υποτακτικός του Ιερομονάχου Σίμωνος Αρβανίτη», έκδοση η Μελέτη, Αθήναι.