Άγιος Νεκτάριος: Για το ότι οφείλουμε να σπεύδουμε σε μετάνοια

4 Ιουνίου 2024

Άγιος Νεκτάριος (1846-1920), Επίσκοπος Πενταπόλεως ο θαυματουργός.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

 

Η δική μας φροντίδα για τη σωτηρία είναι ανάγκη να είναι έγκαιρη. Ο λόγος είναι ο κίνδυνος που καιροφυλακτεί. Αυτός που δεν φροντίζει για τη σωτηρία της ψυχής του διατρέχει διπλό κίνδυνο: ή απροσδόκητα να αρπαγεί από τον θάνατο ή να εγκαταλειφθεί από τη Χάρη του Θεού· και στις δύο περιπτώσεις το κακό είναι μεγάλο, γιατί η ζημιά είναι ο θάνατος της ψυχής.

Για όλα αυτά ο θείος Χρυσόστομος μας διαμηνύει λέγοντας:
«Μην αναβάλλεις να επιστρέψεις στον Κύριο, ούτε να περιμένεις μέρα με τη μέρα, μη τυχόν κάποτε συμβεί να καταστραφείς. Το τέλος είναι άγνωστο, και είναι άγνωστο για να επαγρυπνείς. Η μέρα του Κυρίου έρχεται σαν κλέπτης μέσα στη νύχτα· όχι όμως για να κλέψει, αλλά για να μας κάνει πιο ασφαλείς. Διότι αυτός που περιμένει τον κλέφτη αγρυπνεί, έχει αναμμένο διαρκώς το λυχνάρι και είναι πα ντα έτοιμος.

Έτσι λοιπόν και σεις, ανάψτε το φως της πίστεως και του σωστού τρόπου ζωής. Να είστε σε διαρκή επαγρύπνηση, με αναμμένες τις λαμπάδες. Επειδή δεν γνωρίζουμε πότε έρχεται ο Νυμφίος, χρειάζεται να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι, ώστε όταν έλθει, να μας βρει σε πνευματική εγρήγορση και νήψη».

Και ο Θεολόγος Γρηγόριος προσθέτει:
«Ο καιρός δεν μας περιμένει για τη διόρθωσή μας, γιατί το αύριο δεν παρέχει καμία ασφάλεια· διότι πολλούς από εκείνους που ήθελαν να κάνουν πολλά, δεν τους βρήκε το αύριο».

«Εάν δεν δίνεις ποτέ σημασία στο σημάδι αυτό και τα μεταθέτεις όλα στο αύριο, παρασυρόμενος από τον πονηρό με μικρές αναβολές κατά τον δικό του τρόπο που σου λέει “Σε μένα δώσε το παρόν σου, στον Θεό δώσε το μέλλον σου. Σε μένα τη νεότητά σου, στον Θεό τα γηρατειά σου, σ’ εμένα τις ηδονές, σ’ Εκείνον την ανικανότητά σου», πόσο μεγάλος αλήθεια ο κίνδυνος που σε περιτριγυρίζει, πόσο πολλά τα απροσδόκητα περιστατικά· είτε πόλεμος καταστροφικός, είτε ναυάγιο (γιατί, τι ευκολότερο από το να πεθάνει ο άνθρωπος, ακόμη και αν τον θεωρείς σπουδαίο;), είτε υπερβολικό φαγοπότι, είτε ανεμοστρόβιλος, είτε ίππος που συμπαρασύρει με την ορμή του, είτε φαρμάκι που δόθηκε με δόλια προμελέτη· πρόσεχε λοιπόν μη τυχόν και αντί για φάρμακο σωτηρίας (αυτό στο οποίο δεν έδωσες σημασία) συναντήσεις δηλητήριο».

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αγίου Νεκταρίου, «Περί επιμελείας ψυχής», των εκδόσεων Άθως. Απόδοση στα Νέα Ελληνικά Ευανθία Χατζή, επιμέλεια κειμένου, επίμετρο Γιώργος Μπάρλας.