Μακαριστός πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πλευράκης
25 Ιουλίου 2024Ο μακαριστός πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πλευράκης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης το Σεπτέμβριο του 1936. Έλαβε τις εγκύκλιες σπουδές στη γενέτειρά του και στη συνέχεια φοίτησε στη θεολογική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1959 νυμφεύθηκε την Στέλλα Τσαούση και τον Απριλίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος από Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Α΄(Παπαγεωργίου) . Στη συνέχεια χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον ίδιο επίσκοπο. Χωρίς ο ίδιος να το επιδιώξει και οι δυο χειροτονίες του συνέπεσε να είναι στις 25 Απριλίου, μνήμη του Ευαγγελιστού Μάρκου. Ταυτόχρονα με τα ιερατικά του καθήκοντα υπηρέτησε ως θεολόγος καθηγητής στη Β΄Βάθμια Εκπαίδευση σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας.
Με την ευλογία του αειμνήστου Μητροπολίτου Κασσανδρείας κυρού Συνεσίου, αφιερωθήκε από το 1982 και διακόνησε την ίδρυση και λειτουργία του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Παιδαγωγικών και Κοινωνικών Εφαρμογών της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος».
Η σύσταση του ιδρύματος έγινε με βάση τη δωρεά μιας ιδιοκτησίας εννέα στρεμμάτων στην περιοχή της Θέρμης, που ήταν όλη ηπεριουσία τους. Έπειτα από ενέργειες του Μητροπολίτη Κασσανδρείας και με την έγκριση και ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, εγκρίνεται το καταστατικό του ιδρύματος και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως το 1989 (ΦΕΚ 629/τ.Β/29-8-1989).
Το έργο του μακαριστού π. Κωνσταντίνου ήταν πολυεπίπεδο και πολυσχιδές.
Εκείνο που ήταν το σήμα κατατεθέν για το έργο του, είναι η προστασία της ζωής και της μητρότητας. Από το 1984 λειτουργεί ο ξενώνας, που φιλοξενεί κάθε εμπερίστατη εγκυμονούσα, κάθε κακοποιημένη γυναίκα, η οποία έχει ανάγκη να προστατευθεί για να μην αναγκαστεί να θανατώσει με την έκτρωση το παιδί που κυοφορεί. Τη τραγική αυτή μητέρα τη βοήθησε όχι μόνο ώσπου να γεννήσει το παιδί της, αλλά ώσπου να λυθεί οριστικά το πρόβλημά της.
Επίσης άσκησε την φιλανθρωπία μέσα από πολλές και πολυεπίπεδες δράσεις, προσφέροντας στον εμπερίστατο συνάνθρωπο ό,τι είχε ανάγκη.
Η αγάπη του για τη λειτουργική ζωή ήταν αμίμητη καθώς λειτουργούσε αδιάλλειπταστον Ιερό Ναό που υπάρχει εντός του χώρου του ιδρύματος. Βοήθησε το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας να βιώνει κατ΄ αρχήν το μυστήριο της λειτουργικής ζωής και της «ἐνΧρι¬στῷ» κοινωνίας, ιερούργησε τον λόγο του Ευαγγελίου και διακόνησε το μυστήριο της μετανοίας και εξομολογήσεως. Ιδιαίτερη φροντίδα έδειξε στον καταρτισμό ιερέων που θα γινόταν εργάτες στον αμπελώνα του Κυρίου.
Τέλος μαζί με την πρεσβυτέρα του είχαν ασχοληθεί και με τον τομέα των εκδόσεων. Έχουν εκδοθεί μεταφράσεις έργων μεγάλων συγχρόνων θεολόγων και λειτουργικά βοηθήματα, τα οποία διευκολύνουν κάθε πιστό να παρακολουθεί στη διάρκεια όλου του έτους, να κατανοεί και να βιώνει τη λειτουργική ζωή της εκκλησίας μας.
Εκοιμήθει την 22α Ιουλίου 2024 στη Θεσσαλονίκη.