«Δύο λεύγες από τα Σέρβια, συνεχίζοντας τη γραμμή του Aλιάκμονα απ’ το δεξί του όχτο, φτάνουμε στο Bελβεντό, μια κωμόπολη με 428 σπίτια, μισή ώρα δρόμο απ’ το ποτάμι. O Θεός φαίνεται να έχει ευλογήσει αυτή την περιοχή και την προστατεύει μέσα στην αναρχία.». Οι παραπάνω γραμμές γράφτηκαν το 1806 από τον περιηγητή Φραγκίσκο Πουκεβίλ κατά το ταξίδι του στη Δυτική Μακεδονία (Φωτογραφίες: Νίκος Λουπάκης)
Η τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της οικοδόμησης του φράγματος του Πολύφυτου και του αντίστοιχου υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ το 1974 και καθορίζει αποφασιστικά τη σημερινή εικόνα της περιοχής. Η μεγάλη γέφυρα, μήκους 1.372, πλάτους 13,5 και ύψους 50 μ., συνδέει το Βελβεντό και τα Σέρβια (και κατ’ επέκταση τη Λάρισα και την Αθήνα) με την Κοζάνη.
Ο μεταβυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην είσοδο του Βελβεντού, κοντά στη θέση Φισκίνα.
Οι εξωτερικές τοιχογραφίες του ναού πρέπει να έγιναν πριν από τις εσωτερικές και - κατά πάσαν πιθανότητα - από διαφορετικό ζωγράφο.
Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, που σώζεται δεξιά της δυτικής θύρας εισόδου, ο ναός ανακαινίσθηκε «εκ βάθρων» και τοιχογραφήθηκε το 1588 από το ζωγράφο Νικόλαο.
Ένα νοικοκυρεμένο χωριό, με ένα αντίστοιχα περιποιημένο δημαρχείο.
Αξιόλογο μέσα-έξω το Λαογραφικό Μουσείο Βελβεντού, διαθέτει αρκετά ενδιαφέροντα εκθέματα.
Εικόνα από το Λαογραφικό Μουσείο Βελβεντού. Αξίζει να το επισκεφτείτε!
Το σχολείο του Βελβεντού.
Ο καταρράκτης στο φαράγγι των εννέα Πιερίδων Μουσών, που είναι σχεδόν αποκλειστικά γνωστό ως «Σκεπασμένο».
Αμπελώνας και οινοποιείο Καμκούτη, στην περιοχή Κουρίτες. Οπως και τα άλλα δύο οινοποιεία της περιοχής, είναι και αυτό επισκέψιμο.
Δύο αγροτικοί συνεταιρισμοί αξιοποιούν τον πλούτο της περιοχής, τα περίφημα ροδάκινα Βελβεντού.
Ροδακινιές.
Μοναδικής ομορφιάς η διαδρομή προς το Καταφύγι.
Στο χωριό Καταφύγι, πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά.
Ανηφορίζοντας το χωματόδρομο προς την κορυφή των Πιερίων, απολαμβάνουμε την πανέμορφη θέα προς το χτισμένο σε υψόμετρο 450 μ. Βελβεντό και προς τη λίμνη του Αλιάκμονα, λίγο πιο κάτω.