Εικόνες μοναδικού φυσικού κάλλους, όμορφοι πετρόχτιστοι οικισμοί και μονές με έντονα τα αποτυπώματα της ιστορίας αποκαλύπτονται κατά την περιήγησή μας γύρω από το φαράγγι του Λούσιου. (Φωτογραφίες: Νίκος Λουπάκης)
Δημητσάνα: η ιστορική κωμόπολη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1000 μέτρων, σε ύψωμα που δεσπόζει στο φαράγγι του Λούσιου, γεγονός που της δίνει το προνόμιο της απεριόριστης θέας προς το φαράγγι, τον κάμπο της Μεγαλόπολης και -ακόμα- προς τον Ταΰγετο...
Η βιβλιοθήκη της Δημητσάνας ιδρύθηκε το 1764 από τους μοναχούς Γεράσιμο Γούνα και Αγάπιο Λεονάρδο και στεγάζεται στο όμορφο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου (1845), απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Το κτίριο συνδυάζει νεοκλασικά στοιχεία με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της ορεινής Αρκαδίας.
Άποψη της Δημητσάνας, που έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός
Σε απόσταση μόλις 63 χιλιομέτρων από την Τρίπολη και 215 από την Αθήνα, η Δημητσάνα αποτελεί τυπικότατο δείγμα Αρκαδικής αρχιτεκτονικής
Δημητσάνα: Η ομορφιά του παραδοσιακού οικισμού, το βράδυ...
Το μουσείο υδροκίνησης θα το βρείτε στο Κεφαλάρι του Αϊ - Γιάννη, καθώς βγαίνετε από τη Δημητσάνα με κατεύθυνση τη Στεμνίτσα
Μπαρουτόμυλοι στο μουσείο υδροκίνησης. Εδώ κατασκευαζόταν η μπαρούτη για τους αγωνιστές του 21
Μουσείο Υδροκίνησης: η Δημητσάνα ήταν από το 18ο αιώνα αξιόλογο εμπορικό κέντρο της περιοχής, με την δύναμη του νερού να αποτελεί κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας
Η γραφική Ζάτουνα φιλοξένησε το διάσημο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας.
Το μουσείο του Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί βασικό ιστορικό αξιοθέατο της Ζάτουνας.
Ο Λούσιος αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή και προσφέρει τη δυνατότητα για ποικίλες δραστηριότητες οικοτουριστικού περιεχομένου.
Η Μονή Φιλοσόφου βρίσκεται στην χαράδρα του ποταμού Λούσιου, 11 χλμ. νοτιοδυτικά της Δημητσάνας, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου. Η Μονή αποτελείται από δύο μοναστηριακά συγκροτήματα, ένα παλαιό και ένα νέο, τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Εδώ βλέπουμε τη νέα Μονή.
Η νέα Μονή Φιλοσόφου ιδρύθηκε μετά τα μέσα του 17ου αιώνα (λειτουργούσε ήδη το 1691, σε απόσταση τετρακοσίων μέτρων από την παλαιά Μονή. Το καθολικό της χρονολογείται από το 1661.
Το τέμπλο του καθολικού του καθολικού της νέας Μονής Φιλοσόφου είναι ξυλόγλυπτο και φέρει εικόνες κρητικής τεχνοτροπίας που αποδίδονται στο ζωγράφο Βίκτωρα (1663).
Η Μονή Φιλοσόφου και στο βάθος, στην απέναντι πλευρά του φαραγγιού του Λούσιου η Μονή Προδρόμου. Η περιοχή αναδείχτηκε σαν κέντρο παιδείας και πνευματικής καλλιέργειας την περίοδο της τουρκοκρατίας. Στη Μονή Φιλοσόφου λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό. Εβδομήντα (70) αρχιερείς και επτά (7) Πατριάρχες μαθήτευσαν στο Κρυφό Σχολειό της Δημητσάνας.
Η Μονή της Παναγίας των Αιμυαλών και ο ληνός Κολοκοτρωναίων. Το μοναστήρι βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα αvατoλικά της Δημητσάvας, δίπλα στο δρόμο Δημητσάνας Στεμνίτσας. Σε αυτόν το ληνό βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τους συντρόφους του, την 1η Φεβρουαρίου 1806, ο Γιάννος Κολοκοτρώνης, αδελφός του μεγάλου ήρωα της επανάστασης.
Κυριολεκτικά κρεμασμένη στα βράχια η Μονή Προδρόμου. Εδώ υπάρχει μια αξιόλογη συλλογή 1000 περίπου βιβλίων.
Η γραφική Στεμνίτσα βρίσκεται σε απόσταση εννέα περίπου χιλιομέτρων από τη Δημητσάνα και έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.
Η σχολή αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα. Το χωριό υπήρξε σημαντικό κέντρο χρυσοχοΐας και αργυροτεχνίας, καθώς οι περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, έστρεψαν τους κατοίκους προς τις βιοτεχνικές δραστηριότητες.
Το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου, στην πλατεία της Στεμνίτσας, κατασκευάστηκε από λευκή πελεκητή πέτρα, το 1877.
Η μαρμάρινη επιγραφή στην πλατεία της Στεμνίτσας μας πληροφορεί σχετικά με το υψόμετρο που είναι χτισμένος ο οικισμός