Η ομορφιά των ελληνικών βουνών μέσα από το φακό του αναγνώστη μας Χρήστου Νικολόπουλου, Θεολόγου-Βυζαντινολόγου. Προσφορά του κ. Νικολόπουλου, εκτός από τις φωτογραφίες, είναι και όλο το ενημερωτικό υλικό. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Παρνασσό.
Ο Παρνασσός βρίσκεται στα σύνορα των νομών Βοιωτίας και Φθιώτιδας. Η κορυφή του ονομάζεται Λιάκουρα 2.455 μ. και βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο απόσταση από το κοντινότερο χωματόδρομο. Έχει δύο καλά εξοπλισμένα καταφύγια στο Φτερόλακκα και στο Γεροντόβραχο. Είναι βατό βουνό και πολύ γνωστό για τα χιονοδρομικά του κέντρα, αλλά και για την τεραστίου μεγέθους σπηλιά του, το Κορύκειον Άντρον, που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιούταν ως ένα από τα πρώτα μαντεία στην αρχαία Ελλάδα.
Παρνασσός
Η Τύμφη βρίσκεται στο νομό Ιωαννίνων. Η ψηλότερη κορυφή του λέγεται Γκαμήλα λόγω της ομοιότητάς της με την καμπούρα της καμήλας (2.497 μ.). Κάτω από την κορυφή βρίσκεται η πολύ γνωστή δρακόλιμνη. Πήρε το όνομά της από το γνωστό αμφίβιο Αλπικό Τρίτωνα που μοιάζει με μικρό δράκο. Το αμφίβιο αυτό έχει μήκος 8 - 12 εκ. γκρίζα - καστανόμαυρη ράχη και κοκκινωπή κοιλιά χωρίς κηλίδες.
Τύμφη
Τύμφη
Τύμφη: το καταφύγιο της Αστράκας βρίσκεται 3 ώρες πορεία από το χωριό Μικρό Πάπιγκο. Από το καταφύγιο χρειάζονται άλλες 3 ώρες για την κορυφή.
Τα Βαρδούσια βρίσκονται στο νομό Φωκίδας. Η ανάβαση στο βουνό γίνεται συνήθως από τα χωριά Αθανάσιος Διάκος (Άνω Μουσουνίτσα) και Αρτοτίνα. Έχει δύο καταφύγια, σε υψόμετρο 1.750 μ. (χωρητικότητας 80 ατόμων) και 1.900 μ. (χωρητικότητας 20 ατόμων). Η ψηλότερη κορυφή ονομάζεται Κόρακας (2.495 μ.) και απέχει 5 ώρες πεζοπορίας από το χωριό Αθανάσιος Διάκος ή 2 ώρες πεζοπορίας από το μικρό καταφύγιο, στο οποίο μπορεί κανείς να φθάσει τους καλοκαιρινούς μήνες με συμβατικό όχημα.
Βαρδούσια
Η Γκιώνα βρίσκεται ανατολικά των Βαρδουσίων, στο νομό Φωκίδας. Η ανάβαση στο βουνό γίνεται συνήθως από τα χωριά Καλοσκοπή και Συκιά. Έχει ένα μικρό καταφύγιο σε υψόμετρο 1.700 μ. Η ψηλότερη κορυφή λόγω σχήματος ονομάζεται Πυραμίδα (2508) και απέχει 8 ώρες πεζοπορίας από το χωριό Καλοσκοπή.
Γκιώνα
Γκιώνα
Το Ξηροβούνι Ευβοίας είναι ένα πετρώδες βουνό που βρίσκεται ανατολικά της Δίρφης. Η ανάβαση στην κορυφή Πορτάρης σε υψόμετρο 1.453 μ. γίνεται είτε από το χωριό Καμπιά είτε από το διάσελο που βρίσκεται πάνω από το χωριό της Στενής (περιοχή Συκά Ράχη). Το πλάτωμα του βουνού είναι διάσπαρτο με βαθουλώματα-κοιλότητες σε τέτοιο βαθμό που θυμίζει τη Σελήνη.
Ξηροβούνι Ευβοίας
Ξηροβούνι Ευβοίας
Χελμός: βρίσκεται στο νομό Αχαΐας. Το βουνό διασχίζεται από πολλούς χωματόδρομους που έχουν ανοιχτεί λόγω του χιονοδρομικού κέντρου. Στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται ο Αρίσταρχος, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Η κορυφή του Χελμού ονομάζεται Ψηλή Κορυφή και έχει υψόμετρο 2.355 μ. Ο Χελμός είναι γνωστός και για τον καταρράκτη των Υδάτων της Στυγός. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στο νερό της Στύγας ορκίζονταν οι θεοί όρκο απαράβατο, ενώ το ίδιο το νερό ήταν θανατηφόρο για τον άνθρωπο και τα ζώα.
Χελμός
Χελμός
Καλλίδρομο: βρίσκεται στο νομό Φθιώτιδας, πάνω από τα στενά των Θερμοπυλών. Η πρόσβαση στο βουνό γίνεται μέσω του Ελευθεροχωρίου. Έχει ένα μικρό καταφύγιο σε υψόμετρο 1.100 μ. χωρητικότητας 20 ατόμων. Είναι πολύ βατό βουνό, διάσπαρτο με πολλούς χωματόδρομους οι οποίοι οδηγούν μέχρι τα 500 μ. απόσταση από την κορυφή Γκιόζα σε υψόμετρο 1419 μ.
Το Καλλίδρομο ξεχωρίζει για τις δύο αλπικές λίμνες, της Νεβρόπολης και του Καλλιδρόμου. Ο χωματόδρομος που ενώνει σήμερα το χωριό με τις δύο λίμνες πιθανολογείται ότι ήταν το μονοπάτι που χρησιμοποίησαν οι Πέρσες με την καθοδήγηση του Εφιάλτη για να περικυκλώσουν τους Έλληνες που τους έκλειναν τα στενά των Θερμοπυλών (480π.χ.).
Η Κυλλήνη (λόγω πολλών κοιλοτήτων) ή Ζήρια (σλάβικη λέξη που σημαίνει βελανίδια) βρίσκεται στο νομό Κορινθίας. Η πρόσβαση στην κορυφή Σημείο, σε υψόμετρο 2.374 μ., γίνεται σε τρεις ώρες πεζοπορίας. Η διαδρομή ξεκινά από το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται στο οροπέδιο του βουνού πάνω από το χωριό Άνω Τρίκαλα. Έχει δύο καταφύγια, χωρητικότητας 15 και 30 ατόμων αντίστοιχα. Στις πλαγιές του βρίσκεται το γνωστό σπήλαιο στο οποίο ο Δία απάτησε την Ήρα με την Μαία και απέκτησαν τον Ερμή.
Κυλλήνη
Κυλλήνη
Κυλλήνη
Ο Ολίγυρτος βρίσκεται νοτιοδυτικά της λίμνης Στυμφαλίας. Στην κορυφή του Ολίγυρτου σε υψόμετρο 1934μ. ενώνονται τρεις νομοί: της Κορινθίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας. Η πρόσβαση στην κορυφή γίνεται συνήθως μέσω του χωριού Λαύκα, σε τρεις ώρες πορεία.
Ολίγυρτος
Η λίμνη Στυμφαλία, όπως φαίνεται από τον Ολίγυρτο.
Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδος και ο τόπος κατοικίας των δώδεκα θεών των αρχαίων Ελλήνων. Η κορυφή του ονομάζεται Μύτικας (2918μ.) και κάθε χρόνο γίνεται πόλος έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους πεζοπόρους όλων των ηλικιών. Είναι απαιτητικό βουνό με δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα να έχουν καταγραφεί στο ιστορικό του. Έχει εφτά καταφύγια για διαμονή και δύο καταφύγια έκτακτης ανάγκης. Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλίας στα 2.787 μ., που πιθανολογείται ότι χτίστηκε από τον Άγιο Διονύσιο Ολύμπου, είναι το ψηλότερο σε υψόμετρο εκκλησάκι της Ελλάδος.
Όλυμπος
Όλυμπος