Από τα μικρότερα, αλλά από τα πλέον διάσημα νησιά της Ελλάδας, η πατρίδα του πολυμήχανου Οδυσσέα, εκτός από την αίγλη της μεγάλης ιστορίας που την περιβάλλει, έχει σήμερα να προσφέρει την ομορφιά του τοπίου, την αναμφισβήτητη γραφικότητα, αλλά και την ηρεμία που τη χαρακτηρίζει ακόμα και την περίοδο της τουριστικής αιχμής
Πανοραμική άποψη του κεντρικού τμήματος του νησιού από τη Μονή Καθαρών. Στο μέσον περίπου της φωτογραφίας διακρίνεται η πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ. Το νησί, από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερο άκρο του, έχει μήκος 29 χιλιόμετρα. Το μέγιστο πλάτος του, στο βόρειο τμήμα φτάνει τα 6,5 περίπου χιλιόμετρα, ενώ το ελάχιστο, στο μέσο περίπου του νησιού, που σχηματίζεται ο ισθμός του Αετού, μόλις που ξεπερνά τα 600 μέτρα.
Το Βαθύ των περίπου 1800 ψυχών δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από πρωτεύουσα και ταυτόχρονα επίκεντρο της ζωής ολόκληρης της Ιθάκης. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού των 92,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι περίπου 3000.
Βαθύ: η ανατολική πλευρά του λιμανιού.
Το Λαζαρέτο, το χαρακτηριστικό νησάκι στην είσοδο του λιμανιού, χρονολογείται από το 1560. Κατά περιόδους έπαιξε το ρόλο του λοιμοκαθαρτήριου, αλλά και της φυλακής. Το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που ιδρύθηκε το 1668, γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.
Βαθύ: άποψη της δυτικής πλευράς του, που είναι και η πλησιέστερη προς το Λαζαρέτο.
Το Λαζαρέτο όπως φαίνεται από την δυτική πλευρά του λιμανιού. Διακρίνεται ο μικρός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Όμορφες εικόνες χαρίζει το Βαθύ, καθώς ανεβαίνουμε προς Περαχώρι
Το Βαθύ, όπως φαίνεται από το Περαχώρι, ένα συννεφιασμένο σούρουπο.
Το Σαρακίνηκο
Εντυπωσιακή η θέα προς Άτοκο, Καστό, Λευκάδα και Στερεά Ελλάδα, από την τοποθεσία Μαραθιάς
Σε κάποιες μικρές παραλίες φτάνεις από δύσβατο χωματόδρομο,
Σκάφη κάθε μεγέθους και τύπου γεμίζουν τις ακτές της Ιθάκης το καλοκαίρι, ιδιαίτερα τον Αύγουστο.
Πλούσια σε ψάρια τα νερά της Ιθάκης, ευνοούν τις δραστηριότητες των ερασιτεχνών και επαγγελματιών ψαράδων.
Ο Σταυρός βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού. β Το Κεφαλοχώρι αυτό οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι αποτελεί τον μοναδικό κόμβο στο μικρό οδικό δίκτυο του νησιού, αφού από εδώ μπορεί κανείς να κατευθυνθεί είτε προς Φρίκες και Κιόνι, είτε προς Εξωγή, είτε προς Ανωγή.
Η Εξωγή, το τρίτο ορεινό χωριό της Ιθάκης, βρίσκεται σε απόσταση 21 χιλιομέτρων από το Βαθύ, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 350 μέτρων και προσφέρει μοναδική θέα προς Λευκάδα.
Η παραλία Αφάλες, κάτω από την Εξωγή. Στο βάθος αριστερά διακρίνεται η Λευκάδα.
Μπαίνοντας στην Εξωγή.
Η Εξωγή κατά το Μεσαίωνα και τους πρώτους Ενετικούς Χρόνους ήταν από τους κυριότερους οικισμούς της Ιθάκης, επειδή παρείχε ασφάλεια από τις πειρατικές επιδρομές. Σήμερα μοιάζει σχεδόν ακατοίκητη, αλλά την ομορφιά της δεν την έχει χάσει.
Οι Φρίκες εξυπηρετούν με το λιμάνι τους την επικοινωνία με τη Λευκάδα.
Ζωγραφιά το Κιόνι, γραφικός οικισμός πνιγμένος στο πράσινο, με καταπράσινα νερά να βρέχουν τις μικρές παραλιούλες του, αποτελεί πόλο έλξης ιστιοφόρων και μη σκαφών
Κιόνι
Ο όρμος των Φρικών
Η παραλία Μάρμακας, στα βόρεια των Φρικών.
Αν έχετε σκάφος είστε τυχεροί, γιατί μερικές από τις κορυφαίες παραλίες του νησιού και του Ιονίου γενικότερα είναι καλά κρυμμένες και μπορείς να τις ανακαλύψεις μόνο από τη θάλασσα.