Η εκδήλωση με τίτλο “Μωυσέως Ωδή” που πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου προς τιμή του Γέροντος Μωυσή του Αγιορείτου αποτέλεσε ένα ιδιαίτερο πνευματικό γεγονός.
"Μωυσέως ωδή", ένας αφιερωματικός τόμος που επιχειρεί να χωρέσει στις σελίδες του όλη τη βιοτή, τον κόσμο και το πολυποίκιλο έργο του Γέροντα Μωυσή του Αγιορείτου (1952-2014).
Ο λαμπρά επιμελημένος αφιερωματικός τόμος προς τιμή του Αγιορείτη μοναχού αποτελεί έκδοση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και περιλαμβάνει κείμενα που αναδεικνύουν την όλη πνευματική πορεία του Γέροντα Μωυσή.
Στη δεύτερη παρουσίαση του τόμου που πραγματοποίησε η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου προσήλθαν πολλοί αρχιερείς από τη Βόρεια Ελλάδα και από άλλα μέρη, ηγούμενοι μονών, ιερομόναχοι και λοιποί κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, βουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίου, άλλοι επίσημοι και πολύς κόσμος.
Ο Ιερομόναχος π. Χρυσόστομος, πνευματικό τέκνο του μακαριστού π. Μωυσή, Γέρων της Ιεράς Καλύβας Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου της Κουτλουμουσιανής Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος
"Βασιλεύ ουράνιε παράκλητε..."
Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρυσόστομος Νάσσης, επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ ήταν ο παρουσιαστής της πνευματικής αυτής σύναξης.
Ο "Χορός Ψαλτών Θεσσαλονίκης" παρουσίασε επίκαιρους ύμνους των Χριστουγέννων και λοιπούς ύμνους προς τιμή του Γέροντα Μωυσή.
Τον χορό διηυθυνε ο κ. Δήμος Παπατζαλάκης.
"Πολυχρόνιον ποιήσαι κύριος ο θεός...".
Ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος που έλαβε πρώτος τον λόγο για να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση, μίλησε από καρδιάς και μεστά για την προσωπικότητα του Γέροντα Μωυσή.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο διάδοχος του Γέροντα Μωυσή στην Ιερά Καλύβα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Ιερομόναχος π. Χρυσόστομος, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε και για τους πνευματικούς δεσμούς του Γέροντά του με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον χαιρετισμό του π. Χρυσοστόμου παρουσίασε και η ανάγνωση του τελευταίου κειμένου του μακαριστού π. Μωυσή που αναφέρεται στον Γέροντα Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλλιακμάνης, καθηγητής της Θεολογικής του ΑΠΘ, ήταν ο παρουσιαστής της έκδοσης. Ο Πατήρ Βασίλειος δεν παρέλειψε να αναφέρει και τις δικές του μνήμες από τον Γέροντα Μωυσή όπως και την "συνύπαρξη" τους στην ίδια σελίδα της εφημερίδας "Μακεδονία της Κυριακής".
Ο λόγος του Μητροπολίτη Καλαμαριάς Ιουστίνου ξεχείλιζε από αισθήματα ευγνωμοσύνης για τον μακαριστό Γέροντα Μωυσή, στην Καλύβα του οποίου, όπως ανέφερε ο ίδιος, έλαβε το Μεγάλο Σχήμα.
Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, οικοδεσπότης της εξαιρετικής πνευματικής αυτής σύναξης, μίλησε με θέμα "Ο Γέροντας Μωυσής ως Αγιορείτης". Ο Γέροντας Εφραίμ στη δική του μαρτυρία και κατάθεση για τον π. Μωυσή προδιέγραψε με ιδιαίτερα εμπεριστατωμένο τρόπο την όλη του πορεία στις αυλές του "Περιβολιού της Παναγίας", τη συμβολή του στην Αγιολογία της Μονής, αλλά και όλου του Αγίου Όρους, τις ποικίλες διακριτικές και ευθαρσείς παρεμβάσεις του στην εκκλησιαστική και πνευματική ζωή.
Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, ο φιλόλογος κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος, διάβασε ποιήματα του Γέροντα Μωυσή αναδεικνύοντας έτσι την καλλιτεχική φύση της ιδιαίτερης αυτής αγιορείτικης πνευματικής φυσιογνωμίας.
Ο συνθέτης, σολίστας και ερμηνευτής, Χρίστος Τσιαμούλης μαζί με συγκρότημα του, απέδωσαν τραγούδια τα οποία έγραψε ο ίδιος, και τα περισσότερα αποτελούσαν μελοποίηση ποιημάτων του Γέροντα Μωυσή.
Η κ. Καίτη Κουλιά ερμήνευσε με ξεχωριστή ευαισθησία τους στίχους του Αγιορείτη μοναχού ποιητή και έτσι μας φανέρωσε με ιδιαίτερη λεπτότητα τον πνευματικό του κόσμο, όπως αυτός αναδύεται μέσα από τα ποιήματά του και την ιδιαίτερη του αγάπη για τον Άθωνα την Παναγία, την Ελλάδα, την Κύπρο...