Page 19 - mpotsari-vioithiki
P. 19

β. Δημόσια υγεία




                   Στο σημείο αυτό είναι αναγκαίο να καθορίσουμε την έννοια της δημόσιας υγείας
                   ή αλλιώς της δημόσιας υγιεινής. Δημόσια υγεία είναι η επιστήμη και η τέχνη της

                   πρόληψης  των  νοσημάτων,  της  αύξησης  του  προσδόκιμου  επιβίωσης  και  της

                   προαγωγής  της  υγείας  μέσω της  οργανωμένης  κοινωνικής  προσπάθειας.    Μια

                   από τις βασικές λειτουργίες της δημόσιας υγείας είναι η εκτίμηση της υγείας του

                   πληθυσμού μέσω της παρακολούθησης, της διάγνωσης και της διερεύνησης των
                   προβλημάτων υγείας. Μια ακόμα λειτουργία είναι η ανάπτυξη πολιτικών υγείας

                   η  οποία  επιτυγχάνεται  με  την  εκπαίδευση  και  πληροφόρηση  του  κοινού  σε

                   θέματα  υγείας,  με  την  κινητοποίηση  πολιτών  και  φορέων  για  δημιουργία  και

                   συμμετοχή  σε  προγράμματα  δημόσιας  υγείας  ή  ακόμα  και  με  την  απλή
                   υποστήριξη  ατομικών  και  κοινωνικών  προσπαθειών  που  αποσκοπούν  στη

                   βελτίωση της υγείας του πληθυσμού. Τελευταία βασική λειτουργία της δημόσιας

                   υγιεινής  είναι  η  διασφάλιση  της  υγείας  με  την  εφαρμογή  της  υγειονομικής

                   νομοθεσίας, την πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, την ύπαρξη

                   εκπαιδευμένου  προσωπικού  και  τέλος,  την  αξιολόγηση  της  προσβασιμότητας,
                   της  αποτελεσματικότητας  και  της  ποιότητας  των  υπηρεσιών  υγείας.  Είναι

                   λοιπόν λάθος να ταυτίζεται η δημόσια υγεία με την κρατική φροντίδα για την

                   υγεία ή τη δημόσια περίθαλψη.


                   Οι  τομείς,  πάνω  στους  οποίους  δραστηριοποιείται  η  δημόσια  υγεία,    θα

                   μπορούσαν να χωριστούν σε τρία τμήματα με πρώτο εκείνο της προστασίας της

                   ίδιας  της  υγείας.  Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από  την  επιτήρηση  και τον  έλεγχο
                   των  λοιμωδών  νοσημάτων,  την  ασφάλεια  των  τροφίμων,  την  αντιμετώπιση

                   καταστροφών, την προστασία από ακτινοβολίες, χημικούς και περιβαλλοντικούς

                   παράγοντες και από τον έλεγχο της ρύπανσης του νερού και της ατμόσφαιρας.

                   Δεύτερος τομέας είναι αυτός που σχετίζεται με την προαγωγή της υγείας μέσω

                   της  υιοθέτησης  ενός  υγιεινού  τρόπου  ζωής,  με  σωστή  αγωγή  υγείας  και

                                                           18
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24