Page 8 - aslanidis-psarasgennisaret
P. 8

προμήθευαν στην Ρώμη και στις υπόλοιπες περιοχές της Μεσογείου. Γι’ αυτό τον λόγο

                   όλες  οι  πόλεις  είχαν  ως  κέντρο  τους  την  αγορά  και  αρκετές  ήταν  χτισμένες  σε
                                       21
                   εμπορικούς δρόμους .
                         Κάτι  ανάλογο  συνέβαινε  και  στην  λίμνη  Γεννησαρέτ,  όπου  οι  κάτοικοι  της
                   περιοχής  έχτισαν  τις  πόλεις  τους  γύρω  από  την  πηγή  του  βασικότερου  προϊόντος,

                   δηλαδή  του  ψαριού.  Οι  αναφορές  που  κάνει  ο  Ιησούς  στις  παραβολές  του  για
                                                                                    22
                   συγκεκριμένα επαγγέλματα και προϊόντα δεν είναι καθόλου τυχαία . Διότι, εκτός από
                   το ψάρι, η κοιλάδα του Ιορδάνη ήταν γνωστή και για τα ελαιόδεντρα, τα αμπέλια, τα

                                                      23
                                                                                24
                   δημητριακά, την εκτροφή προβάτων , κατσικιών και βοοειδών .
                         Στον ελληνικό κόσμο, το ψάρι, είχε δεύτερη μοίρα στο πλαίσιο της διατροφής.
                                                                               25
                   Την πρώτη θέση την διατηρούσαν τα δημητριακά και το κρέας . Όμως, με το πέρασμα
                   του χρόνου αυτό αλλάζει και φαίνεται από στις αναφορές που κάνουν οι συγγραφείς
                   του δευτέρου και τρίτου αιώνα, οι οποίοι αρχίζουν να δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον
                                              26
                   για τα ψάρια και το ψάρεμα .
                         Ο  Γαληνός  (129-199  μ.Χ.),  παραδείγματος  χάρη,  που  ήταν  ο  σπουδαιότερος

                   Έλληνας ιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη, μας κάνει αναφορά στο έργο
                   του για τα είδη των ψαριών και την χρησιμότητά τους. Αναλύει τα δυο διαφορετικά



                   21  Ferguson, Backgrounds of early Christianity (Grand Rapids, Mich.: William B. Eerdmans
                   Pub., 2003). Σελ. 74-75.

                   22  Η παραβολή του σπορέα (Μκ. 4:1-9//Μτ. 13:1-9//Λκ.8:4-9. Ο χορτασμός των πέντε χιλιάδων
                   (Μκ. 6:30-44//Μτ.  14:13-21//Λκ.  9:10-17//Ιω.  6:1-14.  Η  παραβολή  του  χαμένου  προβάτου
                   (Μτ. 18:15-21//Λκ.17:3). Όπως και η παραβολή των εργατών της αμπέλου (Μτ. 20:1-16) είναι

                   λίγες από τις πολλές παραβολές που έχουν επηρεαστεί από τα επαγγέλματα της περιοχής και
                   είχαν άμεση σχέση με τα προϊόντα που παρήγαγαν σαν το ψάρι και το ψωμί στην περίπτωση
                   του χορτασμού, τα δημητριακά στην περίπτωση του σπορέα, το πρόβατο στην περίπτωση του

                   βοσκού και το αμπέλι.
                   23  Περισσότερα για τα είδη τα ζώα στην Καινή Διαθήκη βλ.: Γκουτζιούδης, Φύσις θηρίων : η

                   χρήση της ζωικής ποικιλότητας στην Καινή Διαθήκη και στο περιβάλλον της (Θεσσαλονίκη:
                   Μέθεξις, 2013).
                   24  Ferguson, Backgrounds of early Christianity. Σελ. 78. Και Φιλιππίδης, Ιστορία της εποχής

                   της Καινής Διαθήκης : εξ απόψεως παγκοσμίου και πανθρησκειακής. Σελ. 891.
                   25  Πλάτωνος, Πολιτεία 372 και Ovidius, Fasti 6, 169-186.

                   26  Davidson, Courtesans & fishcakes : the consuming passions of classical Athens (Chicago ;
                   London: University of Chicago Press, 2011). Σελ. 3-35.


                                                            7
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13